Στα Μονοπατια της Σιγης: Ο Heidegger και το Δικαιο

Ομιλία μου στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Χάρη Παπαχαραλάμπους, Στα Μονοπάτια της Σιγής: Ο Heidegger και το Δίκαιο (Εκδόσεις Ευρασία, 2020), που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Read More
Christos Hadjioannou
Πως εργαλειοποιει η κυβερνηση τους προσφυγεσ;

Η πολιτική εργαλειοποίηση είναι πιο σύνθετη και περιλαμβάνει κάποιες βεβιασμένες γενικεύσεις και μετατοπίσεις. Η κυβέρνηση μετατρέπει το προσφυγικό/μεταναστευτικό σε εργαλείο που της επιτρέπει να κάνει τρία πράγματα.

Read More
Christos Hadjioannou
Περα απο το κοινωνικο συμβολαιο: γιατι εχουμε ηθικο καθηκον προς τους προσφυγες

Διαδικτυακή ομιλία μου στο Καφενείο της Πέμπτης της Σοσιαλιστικής Έκφρασης, που έλαβε χώρα στις 8 Ιουλίου 2021.
Έχουμε οποιαδήποτε προσυμβολαιακή ηθική ευθύνη προς τους πρόσφυγες; Η δική μου απάντηση είναι καταφατική, και σε αυτή την παρουσίαση θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω πώς και γιατί η ηθική ευθύνη προς αυτούς δεν περιορίζεται σε σχέσεις που κωδικοποιούνται από συμφωνίες που συνάπτουμε οικειοθελώς. Η ηθική ευθύνη προς τους πρόσφυγες δεν απορρέει από συμφωνίες, αλλά από κάτι βαθύτερο, πρωταρχικότερο και προσυμβολαιακό, που αφορούν σε πανανθρώπινους δεσμούςκαι ηθικές εκκλήσεις που προϋπάρχουν των κρατών, των συνόρων, και της έννοιας της ιθαγένειας.

Read More
Christos Hadjioannou
A territory without terrain

The solo exhibition of Efi Savvides A territory without terrain, curated by Marina Christodoulidou, at the Larnaka Municipal Art Gallery on Friday. The show presents a series of works dealing with the life of political refugees at Richmond Village, located in the British Sovereign Base of Dhekelia. The exhibition ncludes texts by Tegiye Birey, Olga Demetriou, Alkis Hadjiandreou, and Christos Hadjioannou, offering multiple readings of the stories of Richmond and Savvides’s work. The exhibition is further accompanied by a publication of the same name, with contributions by the abovementioned authors.

Read More
Christos Hadjioannou
Αστυνομικη καταστολη και ιδεολογια

Η κατασταλτική βία της Αστυνομίας οργανώνεται γύρω από την ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης, την οποία το Σώμα έχει υιοθετήσει, όπως και πολύς κόσμος που έχει άκριτα αποδεκτεί ότι οι διαμαρτυρίες ορθά απαγορεύονται γενικά και απόλυτα, και ότι η κινητοποίηση του Ως Δαμέ! πρέπει να συντριβεί. Η ίδια ιδεολογία όπλισε το χέρι του αστυνομικού που στόχευσε με το υδροβόλο την Αναστασία στο πρόσωπο. Η ίδια ιδεολογία συγκροτεί τους κανόνες «επαγγελματικής συνείδησης» των Αστυνομικών, ώστε να εκτελούν «ευσυνείδητα» τα καθήκοντά τους και χωρίς δεύτερη σκέψη σπάνε κεφάλια από πίσω –τους ώθησε εκ των υστέρων να παραδώσουν εξαρτήσεις, διαμαρτυρόμενοι και μη αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο που έπαιξαν στη δεδομένη ιστορική συγκυρία.

Read More
Christos Hadjioannou
Multiplicities of Zero

Review of Antonis Balasopoulos’ book of poetry Multiplicities of Zero (Saixpirikon, 2020).

Indeed, Multiplicities of Zero partakes in the tradition of Nihilism, sharing the diagnosis of a certain Nietzsche (and his epigones) that the 19th and 20th Centuries have evinced the existential and political destitution of the Western world. However, the participation of Multiplicities in this tradition is marginal and limited to as much its fruitful dialectics allow for. In other words, the “identification” with philosophical Nihilism exists in name only, as the intellectual and political process Multiplicities invoke stands in diametric opposition to Nihilism.

Read More
Christos Hadjioannou
Διατομεακοτητα στον αντιεμβολιαστικο κοσμο και στην επιχειρηματολογια

Περπατώντας πίσω σπίτι είχα μια αναλαμπή σχετικά με ένα επιχείρημα που χρησιμοποιώ (λίγη υπομονή θα το γράψω). Η αντιεμβολιαστική λογική δεν είναι ενιαία, και τα διάφορα μέρη της δεν έχουν το ίδιο λογικό περιεχόμενο και ούτε καν το ίδιο περικείμενο ή κοινωνικό συγκείμενο. Υπάρχει διατομεακότητα (intersectionality) που κάνει τα πράγματα σύνθετα. Δεν υπάρχει one size fits all επιχειρηματολογία. Μάλιστα, εδώ το πάω ακόμα παραπέρα, και εδώ είναι η ουσία του ποστ μου: Κάποια επιχειρήματα που εξουδετερώνουν επιχειρήματα μιας υποομάδας «αντιεμβολιαστών»[1] επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα και θέσεις μιας άλλης υποομάδας!

Read More
Christos Hadjioannou
Η Φιλοσοφια στην Πανδημια

Στην εν λόγω συζήτηση θα έχουμε την ευκαιρία να στραφούμε στη φιλοσοφία και να πάρουμε μια εισαγωγική ιδέα για ολόκληρη την φιλοσοφική παράδοση από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς, όχι μόνο για το πώς να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας, αλλά και να μάθουμε τρόπους πώς να ζήσουμε μ ’αυτά.

Εισηγητές: Δρ Έλσα Νικολαΐδου – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ και Δρ Χρίστο Χατζηιωάννου – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συντονίστρια: Έλενα Καλλή – Λειτουργός Νεολαίας στον ΟΝΕΚ

Read More
Christos Hadjioannou
Δημοσια Υγεια και Αντιεμβολιαστικη Μυθολογια: Ευλογοι Φοβοι και Ατρανταχτες Αληθειες

Τσιπάκια στο εμβόλιο, μεταλλάξεις του DNA, φημολογία για σοβαρές παρενέργειες, ‘’υπερβολές των ΜΜΕ’’ σε σχέση με την πανδημία: συνωμοσιολογία ή εύλογοι φόβοι; Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο ρίσκο ή μία ακόμα επιστημονική πρόοδος όπως τόσες και τόσες άλλες στην ιστορία του ανθρώπου; Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια των εταιρειών και των κυβερνήσεων ή οι πολίτες οφείλουν να παρέμβουν ζητώντας πλήρη διαφάνεια; Και μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η διαφάνεια;

Ένας εντατικολόγος από την πρώτη γραμμή της υγειονομικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη και ένας διδάκτορας φιλοσοφίας που ειδικεύεται σε ζητήματα του υπαρξιακού φόβου, απαντούν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού από το ειδικά σχεδιασμένο στούντιo του CSI Web TV. Γιατί η επί της αρχής εμπιστοσύνη στην επιστήμη δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη σε στιγμές παγκόσμιας κρίσης.

Συμμετέχουν:
-Βασίλειος Τσάπας, εντατικολόγος, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

-Χρίστος Χατζηιωάννου, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κύπρου

Συντονίζει:

-Άντρη Δανιήλ, δημοσιογράφος

Read More
Christos Hadjioannou
Περα απο το κοινωνικο συμβολαιο: Γιατι εχουμε καθηκον να προστατευουμε τους προσφυγες

Το να βλέπουμε την αγωνία σ’ ένα άλλο πρόσωπο μάς φανερώνει την επισφάλειά του, μια επισφάλεια που αναγνωρίζουμε στη δική μας εμπειρία. Και μέσα από αυτή την αναγνώριση, καλούμαστε στην ηθική. Ο Χάιντεγκερ υπογραμμίζει επίσης τον νόστο. Παραπέμπει στον Νοβάλις, ο οποίος τον περιγράφει ως «μια παρόρμηση να νιώθεις παντού οικεία».[vi] Ο νόστος αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, στο οικείο και το ξένο.

Όπου κι αν είμαστε, θέλουμε πάντοτε να νιώθουμε αυτό το μέρος ως οικείο. Ωστόσο, μπορεί να νιώσουμε αποξενωμένοι και νοσταλγικοί παντού και οπουδήποτε, ακόμη και στα μέρη που αποκαλούμε «πατρίδες».

Read More
Christos Hadjioannou